"Lyckans mentala palats"

Santaz Tarlani är jurist, krönikör, moderator och föreläsare. I en krönika i ST, Sundsvalls tidning skriver hon ”Lyckans mentala palats byggs upp av din omgivning” . Krönikan sätter ord på så många tankar som jag brottats med under många år. Att hinna med allt som jag vill under dygnets 24 timmar, den rotade känslan av att vilja finnas till för andra och den belöning det ger när man lyckats tillföra något gott i andras liv.

Det är inte alltid så lätt att skapa en bra prioriteringslista och att rangordna vad som är viktigt i livet. Santaz Tarlani ställer sig frågan ”Är det verkligen möjligt att rangordna vad som är viktigt? Hon anser att hjärtat måste få vara en vägledande kompass vid skapandet av ”livets prioriteringslista” och att vara snäll mot de snälla. Jag kan bara hålla med, det var precis dit jag själv kommit i mina tankar och i mitt sökande efter balans. Både privat och i mitt yrkeslivet så uppstår det ofta vinn-vinn-situationer som gör att en positv handling på lång sikt alltid ger något tillbaka. Men det känns viktigt att skilja på syfte och handling, det är i huvudsak inte vinsten som styr beteendet.

”Var snäll mot de snälla” känns som ett bra råd för prioritering, men det känns också viktigt att vara medmänsklig på rätt sätt. Prioriteringarna får inte skapas utifrån det som så ofta kallas ”Moder-Teresa-syndromet”. Det är inte andras olycka och lidande som skall vara mina byggstenar. I min omgivning finns så många ”snälla” som kanske inte själva vet hur snälla de är. ”En snäll person menar inte illa, en snäll person är den som innerligt vill dig väl, en som stöttar i motgångar och firar i medgångar” skriver krönikören.

Jag hoppas verkligen att ni i min omgivning känner att ni inte går obemärkt förbi, och att alla ni som har en självklar plats på min prioriteringslista redan vet vad ni betyder för mig! Jag fortsätter att arbeta på min lista med hjälp av hjärtat som vägledande kompass, för jag har långt kvar innan jag har hittat balansen och byggt färdigt mitt "lyckans mentala palats".

Lånar Santaz Tarlani slutord och citerar:

"Tack ska ni ha! Om vi alla utgår ifrån att ge istället för att ta kommer vi alla att berikas,"

 

          
 
 
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Trodde att jag kommenterat här - ett helt underbart inlägg (som vanligt från dig) :>
Sånt här tänk behövs överallt därute - i vår allt kyligare o egoistiskare värld :)
Kraaamiz från soliga Viken
:D

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Lyckans mentala plats - där skulle vi alla må bäst - där skulle våra friska energier byggas upp - där skulle vi växa och som sagt: Må så bäst vi bara kan - toppen eller hur :>
Hur hittar du allt intressant min vän?
Kraamiz med vår i luften från mig i soliga Viken,
:D

Svar: Önskar dig en bra helg.
basilica@live.se

3 Maggan:

skriven

Medger att det inte altid är så lätt. Snart dags för en fika igen. 😊

Svar: Absolut 😀
basilica@live.se

Kommentera här: