Kvinnoföreningen Myran

EmmaSelina och jag har sedan ett antal år tillbaka varit stödmedlemmar i "Kvinnoföreningen Myrans" verksamhet i Norrhassel. Jag skriver stödmedlemmar för det finns ett nav av aktiva kvinnor som under åren lagt mycket tid till arbete i föreningen. Mamma, EmmaSelina och jag är 2:a, 3:jde och 4:de generationen kvinnor som försöker att dra vårt strå till stacken utifrån tid och ork. I februari firar föreningen 50 år och jag har under den senaste tiden lagt ett stort antal timmar på att dokumentera verksamheten, vars rötter går tillbaka till året 1817 när den förste läsaren gick runt i bygderna och förkunnade sitt evangelium. År 1857 gick 27 personer från en stor del av Attmars socken ihop och bildade den första Baptistförsamlingen i området. Vad jag förstått så var det tre år innan en så stor stad som Uppsala bildade sin första församling. Redan år 1870 fanns en syförening med namnet Myran som avveckades 1965 för att en månad senare, den 14 februari ombildas av 7 ”församlingssystrar  till ”Kvinnoföreningen Myran”. Mormor Hildur var en av de sju "systrar" som bildade föreningen, farmor Hulda var även hon en tidigare församlingsmedlem men gick tyvärr bort samma år som Kvinnoföreningen bildades.

Det är fantastiskt att läsa om alla dessa starka människor som gick sina egna vägar och framför allt alla kvinnor som arbetade för att hjälpa andra som varit nödställda p.g.a sjukdom eller av andra orsaker haft behov av hjälp. I dag har föreningen 16 medlemmar och ett flertal av medlemmarna är över 80 år. Förberedelserna för jubileét med ett dignande kakbord har nu börjat och jag jobbar vidare för att hinna knyta ihop mina efterforskningar till ett intressant och läsvärt dokument.

 
Några av bidragen till kakbuffén

 

1 delfinolin:

skriven

Tänk vad du och EmmaSelina passar bra i nå't som kallas för Myran :)
Som sleven i grytan passar ni där - eller hur :)
Så fina kakor o formar - säkert jättegoda :)
Hälsokost för själen är ju också bra :)
Men genom att byta ut vita mjölet, använda nyttigt cokosmjöl / cokosolja / mandelmjöl - naturligt socker osv - då blir det genast hälsosammare - för hela dig, bra eller hur :O)
Jag hoppas att "Myran" ynglar av sig på fler ställen, så att inte bara ett fåtal brinner - och bränner ut sig så småningom :O)
Kraamis på dig som bör tänka på dig själv oxå,
:D

Svar: Personligen har jag den fördelen att jag inte tycker om kaffebröd. Tur det för mandelmjöl och många av de ingredienser som används i LCHF bröd med mera gör att jag får problem i mun och hals. Men jag tycker om att baka så brödbak till välgörenhet passar mig.
basilica@live.se

Kommentera här: