Styrkan i olikheter

Unde de senaste veckorna har jag haft några utbildningpass med inriktning personlighetstyper. Många jag möter har aldrig kommit i kontakt med de enkla verktyg som gör att alla utan ett personlighetstest själva kan klura på sina preferenser. 

Alla har ett grundbeteende och ett anpassat beteende. Det här innebär att vi kan ha en arbetspersonlighet, en naturlig personlightet utifrån egna preferenser och en önske personlightet.

Med hjälp av fyra grundfärger utifrån Carl Gustav Jungs teorier kan det förklaras så här:

Röd pekar beslutsamt med hela handen

Är målfokuserad, handlingskraftig, initiativrik och fattar gärna snabba beslut på egen hand. Rak och direkt i sin kommunikation.

Gul inspirerar till stordåd

Har en positiv livssyn, är flexibel, nyfiken och lösningsorienterad. Är ofta den som nickar engagerat när någon annan pratar (men det betyder inte att man håller med). Idéspruta. Tankar positiv energi från möten med andra människor. Är bra på att se och bekräfta andra. Brinner ofta för sin sak.

 Grön säger aldrig nej

Serviceminded och empatisk. Lojal och pålitlig. Har tålamod och vill gärna hjälpa andra. Lugn och eftertänksam. Säger sällan nej till uppdrag och sätter en heder i att slutföra sina jobb. 

Blå håller koll på kvaliteten

Är systematisk, metodisk och logisk. Är noggrann med regler. Fattar sina beslut och ger svar som bygger på fakta och inte på känslomässiga grunder. Noga med detaljer, många specialister är blå.

 

Så här ser det ut mellan mig och min arbetskollega; Gul och Blå är kanske den allra svåraste kombinationen när det gäller samarbete. Blå är en verklig utmaning för Gul. På punkt efter punkt är de varandras motsatser. Om Gul kan tygla sina känslor och förse Blå med nödvändigt faktaunderlag kan de dock bli ett mycket välfungerande team. De är i nästan alla avseenden varandras motsatser. För Blå är det en verklig utmaning att möta Gul. För att lyckas behöver Blå inrikta sig på det känslomässiga utbytet med Gul och tillåta sig lägga in lite humor i kommunikationen. Att ställa frågor kan vara ett sätt att styra Gul mot fokusering på sakfrågor.

Jag är en verklig utmaning för honom och för mig är det en verklig utmaning att möta honom. Vi är i nästan alla avseenden varandras motsatser. Visst låter det spännande, ändå har vi gjort så många bra saker tillsammans och jag tror verkligen på uttrycket att ”olikhet är en styrka”. Det är viktigt att tänka på att det finns ingen färg som är bättre än den andra. Alla har positiva och negativa sidor i våra egna och andras ögon. Team med blandade personligheter kan uträtta stordåd. Alla behövs, det gäller att ge och ta i samverkan. Det här gäller naturligtvis också hemma vid köksbordet.

Vilken färg är du och personerna kring dig?

 

 

 

Tidningen Kollega www.kollega.se/vilken-farg-ar-du

Vision och Passion mot framgång av Desirée le Grand Ask.

http://www.performancepotential.se/Content/pdf/Beteendestilsanalys-DISK.pdf

 

1 delfinolin:

skriven

Oj, så intressant - verkligen :)
Undrar om jag får kopiera detta, för att kunna studera och förstå mig o min omgivning på ett annorlunda sätt. Är ju insatt i personlighetstyper osv, men det här var så bra sammanfattat :)
Ändå så svårt att se var JAG hör hemma :/
Men - eftersom jag bara ÄR en knepig och känslosam person - med massor av empati och viljan att hjälp andra - så tror jag att jag är en komplex blandning av grönt o gult - kan man vara en så'n blandning? hi hi :O
På ett test om detta på nätet - fick jag resultatet att jag var nästan 90 % känslomänniska - resten var hjärnan mä på :O :)
Ordning ibland - JA, men jag styrs av mina känslor och min medkänsla för andra - inte lätt inte :O
Jättebra inlägg - skrivet med humor o känsla - av en Blå härlig kvinna, som nog har mer ordning i livet än vad jag har (iaf nu för tiden) :)
Tror också på att olika attraherar varandra, för varför dras jag till dig o din blogg?? :)
Värme o kärlek till dig du fina,
:D

Svar: Klicka på länken under referenser så har du mycket att läsa där. Visst är vi blandningar av olika färger. Men sällan 25 % av varje, oftast dominerar någon färg. Visst dras vi ibland till motpoler och som jag skrev så sitter styrkan i att vi är olika, då kan vi tillsamman göra underverk. ;-) Kram Maud
basilica@live.se

Kommentera här: