Äkta vara

 

Det är något särskilt som händer när vi vågar vara ärliga med varandra. När vi vågar vara nakna och äkta när det gäller våra brister och tillkortakommanden.”

Det här är första raderna i ett nyhetsbrev som jag fick från Hagakyrkan i Sundsvall. För några år sedan gick jag Alpha- och Betakurs där och har sedan dess med jämna mellanrum fått deras nyhetsbrev. Martin Davén skriver i brevet om en konferens där han upplevde att det är något särskilt som händer när vi vågar vara ärliga med varandra. ”Lite färre glättiga ryggdunk och pastorsfasta handslag och lite fler nakna samtal om livet och tron. Brustenheten för oss närmare varandra.” Han avslutar nyhetsbrevet med ”Tänk om äkthetsmärkning inte bara kunde sättas på matvaror utan även på vår församling! ”

Det här raderna fick mig att än en gång tänka till om mötet mellan oss människor. Som pastor vill Davén sätt äkthetmärke på sin församling (jag tolkar det som att han då menar kyrkans församling). Som medmänniska önskar jag sätta äkthettsmärke på alla medmänniskor. Jag anser att vi  skulle må bättre av att ”våga vara äkta” lite mer i våra samtal med varandra. Martin Buberg skriver i sin bok ”Det mellanmänskliga” att ”Det mesta av vad som i våra dagar kallas samtal borde snarare betecknas som prat.” Han menar att om ett äkta samtal skall kunna komma till stånd måste var och en som deltar i samtalet bidra med sig själv. Som medmänniska kan vi på olika sätt närma oss varandra, vi kan vara iakttagaren, betraktaren eller bli delaktig i samtalet.

Det som jag ser som mycket viktigt är att inse vikten av sitt svar, för som Buber skriver ”Då jag ger mitt svar tar jag mitt an-svar.”

I mötet med människor utgår jag alltid från en humanistisk människosyn som menar att alla människor har samma värde, samma rätt att påverka sin situation och samma rätt till hjälp och stöd och den här värdegrunden från Vård och omsorgsförvaltningen i Katrineholms Kommun ser jag som mycket intressant.

 "Värdegrund

De fyra grundelementen

Luft Vatten Jord Eld

står som modell.

Livet själv

och du som människa

klarar dig inte utan något av dem.

Alla är lika mycket värda

hur olika de än är.

Låt också det vara din tanke

när du möter en annan människa."

 

Äkta vara är en bok, en webbplats och en förening i Sverige som vill verka för matvaror som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från tillsatser. (aktavara.org/Default.aspx)

 

 Hur ser du på varumärket äkta vara"?

Referenser:

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84kta_vara

http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Buber

http://www.katrineholm.se/Global/VOF/7-05vardegrundvof.pdf

 

 

1 Helene U:

skriven

Äkta vara mottages tacksamt :)
Vi behöver renare äkta varor, så att folkhälsan ökar och sjukdomarna minskar :)
Ärliga och äkta möten mellan människor :)
Vad kan vi mer begära :)
Äkta och ärlig kram på dig du fina :)
:D

Svar: Visst är det så. Trevlig helg Helene.
basilica@live.se

Kommentera här: