Solens mat

Mitt intresse för mat och hälsa får ofta stå åt sidan på grund av tidsbrist och ork. Långa arbetsdagar gör att middagarna oftast består av sallad, keso och liknande snabblagade rätter. Däremot försöker jag att använda lördag eller söndag till ett långkok och en extra lång promenad för att inte helt tappa mat och hälsoperspektivet.
 
Under veckan har jag gjort några omprioriteringar och lagt tid på fler kortare promenader och att lyssna på när Bo Hagströms från SOLENS MAT (länk) varit i stan och informerat om sin nya bok HÄLSANS MAT. Det är naturligtvis inget nytt att olivoljan sedan urminnestider har spelat en mycket stor roll i medelhavskosten eftersom den innehåller nyttiga enkelomättade fetter som sänker det onda och höjer det goda kolesterolet. Men han berättade också om själva oliven, olika olivsorter, hur skörden och pressningen går till och hur man ska tänka när man väljer en smakrik jungfruolja. Vidare gav han en del färska vetenskapligt baserade kostråd med olivoljan som grund.
 
Senare på kvällen blev jag inbjuden att träffa honom personligen och då också smaka på hans egna SOLENS VIN (länk) som nu finns att beställa på systembolaget. Han berättade om hur han kommit i kontakt med alla de damer som i hans program för den italienska matkulturen vidare. En trevlig och intressant man med ett gott rött vin.
 
Har du också följt hans programserie på TV?
 
 
Foto: Basilica

Kommentera här: