Internationella Kvinnodagen

Internationella Kvinnodagens frukostseminarium på Café Piccolo tog upp problematiken om härskartekniken som är ett fult och vanligt sätt att utöva förtryck omedvetet eller medvetet mot sin omgivning. Anna Olosson föreläste om "Den fula vägen till makt oavsett om den utövas av kvinnor eller män". Hon har ett stort intresse och engagemang för genusfrågor, jämställdhet och jämlikhet.

 
Anna berättade om sitt eget liv och sin erfarenhet av härskartekniken vilket gjorde att jag själv började reflektera och söka i mina gamla anteckningar.
 

Berit Ås, som är en norsk kvinnoforskare och politiker, har observerat, identifierat, beskrivit och satt namn på de fem vanligaste teknikerna som män använder för att överordna sig kvinnor. De fem härskarteknikerna kan användas en och en eller i kombination med varandra.
1. osynliggörande
2. förlöjligande
3. undanhållande av information
4. dubbelbestraffning
5. påförande av skuld och skam

Härskartekniker är nog inte bara sådant vi utsätts för av män, det är också sådant vi själva använder ibland. Visst kan vi försöka skydda oss från härskartekninkerna, men det viktigaste är nog att se till att vi aldrig själva använder dem. Tyvärr är det väl så att vi människor har lättare att se när andra är dumma mot oss än när vi är dumma mot andra. Som jag ser det så krävs det mer uppmärksamhet och ansträngning för att vi skall lova oss själva att vägra vara en förövare än för att vägra vara ett offer.

Kommentera här: