MATLUST

Elisabeth som driver bloggen Punctum saliens har under våren gått ut med "bloggutmaningen som gör livet rikare". Jag antar nu utmaningen i etapp tre som handlar om "frossa i din favoritfärg".

 

Jag har inte så stora kunskaper om hur vi allmänt uppfattar olika färger, men antar  att det är en subjektiv uppfattning som framkallar någon form av reaktion hos oss alla. Ett område som jag behärskar lite bättre är kostkunskap och utifrån både kunskap och erfarenhet så vet jag att färger har en stor betydelse för vår hälsa. Antioxidanter som finns i färgstarka grönsaker och rotfrukter har sagts förebygga cancer, stärka immunförsvaret och även bidra till vacker hud, men eftersom nyare forskning verkar ändra på den uppfattningen så koncentrerar jag mig här på färgens betydelse för LUSTEN till att äta.

 

När vi säger att vi "ser rött"  så är det  språkuttryck som kommit till utifrån våra känslor eftersom vi reagerar både fysiskt och psykiskt på färger. Den röda, gula och orangea färgen gör oss hungriga och därför används den medvetet av snabbmatskedjorna. Rött ger energi, gult kopplas ofta samman med mat och orange är en varm färg som stimulerar aptiten. Som citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och den är också färgen för höst och skörd. Varje vår och försommar när jag ser hur färgstarka primörer och spräda grönsaker dyker upp i butikerna känner jag en ökad LUST till att prova nya spännande recept i takt med att dagens soltimmar blir allt fler.

 

Det röda ÄPPLET och den gula CITRONEN är personliga favoriter som ger mig en känsla av FRISKHET och HÄLSA.

 

 

 

En del fakta taget från Wikipedia

Foton: mina egna

1 Elisabeth:

skriven

Vilket intressant inlägg. När jag läser ditt inlägg så kommer jag att tänka på en bild i min hemkunskapsbok från högstadietiden. I läroboken hade man fotomässigt gjort om färgen på en bild på maten till grönt. Det var medvetet för att visa oss elever vilken stor betydelse som färgen har när vi serverar mat. Så roligt att du deltar. Jag kommer att berätta om det i samband med att nästa utmaning presenteras nästa fredag. Önskar dig en fin helg:)

2 Jill:

skriven

Intressant läsning. Och visst är det så att färgerna påverkar oss, av och till på sätt vi inte ens vet om. :-)Ha en fin helg!

3 delfinolin i vik:

skriven

Vacker o färgglad mat är i regel nyttigt hälsosam :)

Jag delar ju också det intresset, nämligen naturlig, näringsrik, färgglad mat - som blir som naturlig medicin för dig, mig och oss alla :)

Om du gör som du gjort på dina vackra bilder - att du komponerar måltiden i glada o flera starka färger, får du i dig en stor del av den näring du behöver :) orange, gult o rött är de nyttigaste :)

Jag groddar själv, gör smarriga råkostsallader, älskar rotfrukter i alla färger o former, lagar från grunden minimerar tillsatser o kemikalier osv :)

Syntetiska tillsatser o kemikaler kan inte brytas ner av miljön!

Jättevackra bilder och ett bra inlägg :)

Smaklig och nyttig spis :)

:D

Kommentera här: